Pizza czyli coś na ząb!

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię pizzę.
Zachęcam Was do samodzielnego wykonania tego włoskiego przysmaku.
Tym razem pizza w wersji mini czyli pizzerka:)

Przepis nie jest trudny ale pamiętajcie, że przy pieczeniu należy zachować szczególną ostrożność. A najlepiej poprosić o pomoc kogoś dorosłego:)










Przepis:
Składniki (na 6 sztuk):
Ciasto:
300 g mąki typ 00 (zapytajcie mamę. Jeśli nie macie akurat takiej możecie użyć innej)
Pół łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
Pół łyżeczki cukru180 ml ciepłej wody2 łyżki oliwy

Sos: 2 łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku, 150 g przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól do smaku
Dodatki: I tu możecie poszaleć. Każdy wybiera co lubi. Moja propozycja to: salami, szynka , oliwki, 
125 g sera mozzarella, rukola, bazylia, parmezan....

Krok po kroku... jak zrobić pizzę:)

  1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy spienione drożdże, pozostałą ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, przesmażamy. Dodajemy przecier oregano i sól. Gotujemy 5 minut i studzimy.
  3. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozciągamy na cienki placek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko wysypanej mąką. Pizzerinki smarujemy sosem. Na  przygotowanych spodach ukaładamy ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez 10 minut, a następnie wierzch posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż spody będą zrumienione. 
    S M A C Z N E G O!

    Przepis zdjęcia  pochodzą ze strony Filozofia smaku